Steffest Digitale Pulptuur

Windows Live

a picture called windows-live-logo.jpg (click to enlarge)

Gisteren was ik aanwezig op een voorstelling van de nieuwe Microsoft Windows Live producten die nu ook (bijna) allemaal in het Nederlands beschikbaar zijn
Windows Live is uiteraard niet nieuw maar met hun zogenaamde "Wave 3" hebben de Microsoft developers een tandje bijgestoken.
Windows Live omvat een aantal gratis diensten naar de eindgebruiker toe die eigenlijk allemaal al wel bestonden maar nu - met wat extra's - als bundel naar buiten komen.
Ze zijn gratis, mits je jezelf met een Windows Live ID registreert en er een kwak reclame bijneemt. Die reclame schijnt onvermijdelijk te zijn, maar je kunt nu wel zelf aangeven welk soort reclame je te zien wil krijgen. Een simpele maar slimme optie: de gebruiker krijgt het gevoel wat meer controle te hebben en Microsoft kan hun profiel beter afstemmen.
Dat is belangrijk, want perfect gerichte reclame wordt niet als storend ervaren maar als nuttige info.

Het volledige productengamma is te vinden op http://download.live.com/

De meeste windows gebruikers hebben dikwijls zonder dat ze het zelf weten al een sociaal netwerkje bij elkaar geklikt: als je alle updates van je messenger en hotmail contactpersonen verzamelt, kom je al een heel eind.
Misschien is dat wel net de push die aarzelende gebruikers nodig hebben.

Voor doorgewinterde web 2.0 gebruikers komt het allemaal wat laat en biedt het ook weinig nieuws.
Het is wel duidelijk waar Microsoft de inspiratie haalt: de gelijkenis met bv. Facebook is bij tijden frappant (alleen met grotere reclame banners), maar het mag gezegd worden dat er ook wel wat eigen innovatie achter zit en dat er veel moeite is gedaan om de verschillende diensten met elkaar te integreren. Integratie met derde partij-en is dan weer een beetje mager, maar kom - ook dat is begrijpelijk.

Een aantal nieuwigheden die de moete waard zijn: Als chatten je ding is zul je zeker de nieuwe profiel-video's leuk vinden: met een webcam kun je een serie kleine video's maken die je dan kunt koppelen aan emoticons, als je dan bijvoorbeeld een smiley :-) typt in je chat, veranderd je profiel afbeelding in het videootje dat erbij hoort.
Leuk!
Met de mobiele messenger kunt je nu ook kleine audio berichtjes opnemen en naar je contacten sturen. Leuk!
Skydrive geeft je gratis 25 gigabyte webspace dat je kunt delen met anderen (en die je kunt embedden in andere sites) Ruim!
Als je met video bezig bent geeft http://silverlight.live.com/ je 5 Terrabyte streaming video bandbreedte per maand. 5 Terrabyte!
http://my.live.com is al jaren mijn browser homepage en biedt de beste user experience van de vele "mix-and-mash" type sites.

De hoofdvogel is - wat mij betreft - zonder meer Windows Live Writer. Dat is echt een prima product. Het is een blog editor die het toelaat je schrijfsels offline te schrijven om daarna naar je blogplatform van keuze te publiceren.
De kracht van Live Writer is dat het erg eenvoudig is afbeeldingen en andere media toe te voegen met een hele hoop toeters en bellen die dan netjes op maat mee online worden gezet. (en dat allemaal netjes in XHTML)
Windows Live Writer is tevens de reden dat ik mijn CMS en blog software compatibel heb gemaakt met de metablog API zodat Windows Live Writer gebruikt kan worden als offline website editor voor (kleine) websites.
Het laat het niet-technische mensen toe om op een gebruikersvriendelijke manier hun website te updaten zoals ze het zelf verwachten: teksten plakken, foto's invoegen, opmaken en publiceren.
Uiteraard is er dan ook de online CMS waar ze heel hun site kunnen beheren, maar vooral het werken met afbeeldingen blijkt dan steeds een stap te ver voor gebruikers die niet echt met het web bezig zijn.
Ik kan het echt aanraden voor de kleine "About-product-services-contact" type websites.
En daarnaast is het uiteraard een prima blog editor.

Het probleem met Microsoft is - zoals gewoonlijk - dat ze alles tegelijk willen doen, en dat ze zoveel producten hebben dat ze dikwijls met zichzelf aan het concureren zijn.
Niet alle producten werken ook even netjes met elkaar, zo synchroniseert de online Windows Live Kalender niet met Outlook, zijn de online opslag diensten Skydrive en Mesh niet met elkaar verbonden en zijn de foto albums van de Live photo gallery en de Vista photo gallery niet hetzelfde.

Al met al zal het Windows Live pakket vooral de doorsnee windows gebruiker aanspreken en biedt het hen een compleet gratis pakket aan waar ze hun online aanwezigheid op een drempelloze manier mee kunnen uitbouwen.
Meer ervaren webmensen zal het niet aanspreken en halen er misschien hun neus voor op, maar dat is onterecht - er zitten voldoende leuke en handige twists in die het interessant maken.

Vooral die korte video boodchappen .. dat gaat boomen !

Tags: in 't Nederlands, Web 2.0Geef je reactie (0)